25. 6. 2008

První kontakty s Čínou

S kamarádem rozjíždíme společný bussines, zboží bude dovezeno z Číny, jednoduše protože tam je téměř vše a hlavně za docela slušnou cenu.

Registroval jsem se na obchodním portálu Alibaba a TradeKey, zadal své poptávky a začal příval nabídek, některé jsem si našel sám.

Problém na který jsem narazil je komunikace s továrnami.. celkem dlouhá reakční doba a hlavně odpovědi totálně mimo mísu..

Mám rozjednané tři továrny a snažím se tlačit cenu dolů. To není zas takový problém, snaží se udat co nejvíce svých výrobků a pokud jste konkrétní kolik toho budete v budoucnu potřebovat, kdo je Váš cílový zákazník apod dají cenu hodně nízko. Pod podmínkou objednání kontejneru! :-D (co bych dělal s kontejnerem plným například propisek v ceně 20 haléřů/kus?)

Cena je při menším množství podstatně vyšší a letecká doprava vyjde mnohem dráž než produkt samotný.

Kolik stojí doprava zboží z Číny?
Jedna konkrétní firma mi nabídla při odběru zboží do deseti kusů, že to pošlou EMS za zhruba $180.. pokud objednám 40 kusů tak to pošlou lodí a cesta až do Prahy vyjde na $750. Cesta lodí do Hamburku vyjde na $520.. při ceně mého výrobku je to šílené.

Člověk se kterým jsem obchodoval nedávno má sice vyšší ceny ale doprava je příjemnější.. má u EMS 40% slevu a komunikace je na velmi dobré úrovni, co se týče ale dohadování ceny je vcelku nekompromisní.

Kruci.. chyba v registraci

Při registraci u ebay se mi nevybral stát kde žiji ale zůstal tam ten původní.. Bohužel jsem to přehlídl, pokračoval postupně ve vyplňování údajů potřebných pro registraci a dal odeslat..

Žádná následná kontrola údajů nic.. nyní čekám na potvrzení, které přijde poštou a co nevidím, bydlím krapet jinde.. takže dopis mi na 100% nepřijde a já jsem nenašel ani možnost opravit tyto údaje.. ulici ano, město ano ale stát ne..

kruci..

Buď za město napíši Czech Republic nebo hold pojedu na novou registraci ale nebudu mít svou oblíbenou přezdívku..


Taková blbá chyba a co se z toho vyklube.

23. 6. 2008

Clo / neclo?

Dnes mi přišel takový větší balíček z Hongkongu ... je to pokusná zásilka pro jeden můj nápad..

psal jsem prodejci aby to označil jako dárek, abychom snížili možnost proclení. Cesta z Číny ke mně domů trvala neuvěřitelných 6 dní - to je prostě paráda.

Co mne ale překvapilo, bylo že na zboží v celnici neuvalili clo ačkoli balík nebyl označen jako dárek.

Nevíte někdo na čem proclení záleží? Je dost možné že se jen celníkům nechtělo rozdělávat docela festově zabalený balík.

Máte s tím někdo nějakou zkušenost?

Uff tak napodruhé hotovo

Předčasná radost z hotového semestru se vymstila na posledním očekávaném výsledku.
Každopádně nyní je již úplně vše hotovo :-) paráda.

Včera byl předzápis předmětů pro další semestr, vypadá to celkem dobře - škola pouze v po,út,st - téměř jen přednášky.

Skladba předmětů sice není zrovna nejlepší ale snad se to nějak zvládne.

Bude to zároveň důležitý ročník zakončený statní zkouškou a snad titulem :-)
Během prázdnin tedy mám za úkol začít pracovat na bakalářské práci.. no bude to ještě sranda

10. 6. 2008

BabyBOOM?

Před chvilkou jsem dočetl článek v regionálních novinách, že nastal babyboom. Silné ročníky 70.let (tj Husákovi děti) dávají na svět novou generaci. Viz zmíněny tisk: "Zatímco před deseti lety se v Ústeckém kraji narodilo 7700 dětí, loni to bylo více než 9600."

Proč to vůbec píšu, určitě bude v budoucnu zajímavá věková struktura obyvatel (graf) - vidíme zde ony silné ročníky, kterým je nyní kolem 30 let a můžeme očekávat novou odchylku i když pravděpodobně mnohem menší.

Dalším důvodem je ten, že se zvýšeným počtem narozených dětí se zvýší poptávka po oblečení a potřeb pro děti všeobecně. V Litoměřicích již to někteří vycítili a nedávno byl otevřen nový obchod s dětským zbožím. Toto vzkvétající odvětví dokázal pro svůj prospěch využít i Nosi a jeho nedávno otevřený internetový obchod s hračkami PONGO.

Přemýšlím že by taky nemuselo být od věci si otevřít nějaký ten bazar s hračkami, oblečením co myslíte? Samozřejmě ne kamenný obchod.. když už tak něco online :-)

Já se k tomu asi nedostanu, ale pro někoho z Vás to může být zajímavá příležitost zúročit svůj volný čas.

Stačí dobrá doména, kvalitní hosting a naprogramovat to..