28. 2. 2008

Živnostenský list - jak na něj?

Pro začínající obchod je základem živnostenský list. Nabízím zde stručný návod jak něj z pohledu studenta. Není to nic těžkého, stojí to jen čas a čekání ve frontě.

Co budeme potřebovat?

  • občanský průkaz (věk nad 18let)
  • potvrzení o studiu (4x)
  • 1050 kč
1. Rejstřík trestů
Nejdříve potřebujeme výpis z rejstříku trestů, kde nám potvrdí naši bezúhonnost. Koupíme v nejbližší trafice nebo poště kolek v hodnotě 50kč a vytiskneme si tento formulář. Formulář dle občanky vyplníme a odevzdáme na okresním státním zastupitelství nebo krajském úřadě. Poté máme chvilku času než výpis přijde poštou do tří týdnů. Pokud spěcháme zajdeme přímo na Rejstřík trestů v Praze 4 kde ho získáme do několika hodin. Pokud jsme nic neprovedli a na výpise nenalezneme žádný záznam můžeme pokračovat dalším krokem.

2. Potvrzení o studiu
Studium si necháme tradičně potvrdit ve škole na studijním oddělení. Budeme potřebovat raději hned čtyři vyhotovení: pro živnostenský úřad, OSSZ, Finanční úřad, Zdravotní pojišťovnu.

3. Živnostenský úřad
Před tím, než navštívíme ŽÚ musíme si vybrat druh volné živnosti, nám pro prodej přes internet bez problému vystačí živnost "Maloobchod provozovaný mimo běžné provozovny." Na ŽÚ za pomoci úřednic vyplníme žádost o list dle občanky, přiložíme potvrzení o studiu a zaplatíme poplatek 1000kč. Paní nám zároveň řekne za jak dlouho se máme stavit (asi týden). Po týdnu si tedy konečně jdeme vyzvednout náš živnostenský list. Po cestě domu se stavíme v copyservisu a rovnou si necháme udělat 4 kopie.

4. Úřad práce
Jsme studenti a ŽÚ pošle potřebné informace ÚP

5. Zdravotní pojišťovna
Vezmeme s sebou ŽL a opět potvrzení o studiu. Nahlásíme že jsme studenti ale zároveň i podnikáme. Zde nejsou žádné problémy.

6. Finanční úřad
Instituce kam začneme chodit pravidelně tak si ji nyní můžeme ještě celkem bez problému vyzkoušet. V hale najdeme stojánek s dokumenty a najdeme náš potřebný s názvem Přihláška k registraci pro fyzické osoby. Dle pokynů nebo vzoru vyplníme a čekáme na volnou přepážku. Případné kolonky se kterými si nejsme jisti necháme volné a poradíme se. Důležité je rozhodnutí, zda být či nebýt?... plátcem DPH - vše má své pro i proti
  • Plátce DPH
      • u nákupu PC, softwaru a dalších věcí potřebných pro podnikání si můžeme nechat zpětně vyplatit DPH
      • pokud máme v plánu prodávat firmám je to téměř nutnost
      • mnohem více papírování
      • větší pravděpodobnost návštěvy kontroly FÚ
      • nutnost vést účetnictví
  • Neplátce DPH
      • prodej prakticky jen koncovým uživatelům
      • stačí jen pokladní kniha příjmů a výdajů
      • téměř žádné papírování
      • nakupujeme vybavení za plné ceny - nemůžeme si nechat vyplatit zpětně DPH
Pro náš účel stačí být neplátce - prodáváme koncovým zákazníkům a není problém se kdykoli změnit na plátce.

7. OSSZ
Najdeme nejbližší pobočku OSSZ, vezmeme s sebou ŽL, občanku, potvrzení. Vyplníme další formulář Oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti a počkáme než opět přijdeme na řadu. Doložíme že jsme studenti a tudíž nebudeme platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

A je to. Máme vše co potřebujeme a můžeme začít podnikat :) Každý rok do konce března musíme zajít na FÚ odevzdat daňové přiznání a do konce dubna na OSSZ potvrzeni od FÚ s výší příjmů.


Nyní již jen nechat si udělat vlastní razítko a oslovit vybrané dodavatele. Obchod může začít..

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že výpis z rejstříku trestů nepotřebuješ, oni si to zjistí sami.

Anonymní řekl(a)...

To je pravda, pokud zajdeš na tzv. Czech Point, tak si všechno zjistí úřednici mezi sebou.
A mimochodem, od dubna by měl stačit jeden ŽL na všechno, pokud mám správný zdroj.

Pierre řekl(a)...

psal jsem to podle minuleho roku co jsem ho delal ja. myslim ze i tato cesta co jsem napsal je mozna. CzechPoint by to mohl konecne vsechno unsadnit.