8. 4. 2008

Nápady, které uskutečnil někdo jiný

Měli jste někdy nápad na business, který vám vzal někdo jiný?

Za posledních X let se mi to stalo několikrát, vše ztroskotalo na tom, že jsem student a nemám čas ani požadovaný počáteční kapitál.

Příklad 1:
Ústí nad Labem, Klíšská ulice. Cca před půl rokem začala přestavba jednoho domu a byly vytvořeny v přízemí komerční prostory. Ideální pro kavárnu, říkám si.. blízko jsou koleje a tudíž tisíce potencionálních zákazníků. Cena byla 22tis/měs + 20tis/měs za zahrádku. Prostor ideální, místo ideální. Problém nastal s tím že jsem si spočítal potřebnou počáteční investici a nevěřil jsem, že se to může uživit.
Realita: Opak byl pravdou, pizzeria o budovu výš si prostor pronajala a zřídila zde kavárnu,bar. Lidí tam není moc ale očividně se to uživit dokáže.
Poučení: 40tis/měs není pro bar zas takový problém.

Příklad 2:
Park, Litoměřice. Téměř v centru města, hezké místo na procházky. Dostatek potencionálních zákazníků : školky, studenti (v blízkosti 3 školy, centrální jídelna), maminky s dětmi - prostě čilý ruch. Přibližně v polovině parku stojí veřejné toalety, které jsou x let mimo provoz. Je to cihlová, nízká budova - napůl zapuštěná do země.
Plán: pronajmout od města za minimální poplatek s tím, že se obnoví provoz veřejného WC, na rovné střeše zbudovat lehkou dřevěnou stavbu, která by nenarušila ráz parku a zřídit zde občerstvení, hřiště. Cena stavby by nebyla příliš vysoká, provoz také ne. Prostě parádní investice.
Realita: pán, který bydlí přes ulici si koupil WC, dva roky se hádal se stavebním úřadem a nakonec zde začal stavět dvoupatrovou obludu s tím že v přízemí bude cukrárna a v patře bude bydlet..
Poučení: příště nepromrhat situaci.

Příklad 3:
Situace: bývala hvězdárna, která je posazená na hradbách Litoměřic. 2 minuty od centra, navíc je zde budován nový park. Krásná budova s obrovskými okny, prostorem a výhledem. Navíc ve vlastnictví města, cena dle mých přibližných propočtu na základě ceny za m2/rok je 42tis/měs. za 2 patra.
Plán: kavárna, 2 patra, horní věžička jako rozhledna. Propojení s budoucím parkem. 2 patra dávají obrovské možnosti využití. Problém je zase v nájemném a potřebném kapitálu na úpravu budovy.
Realita: budova je pronajata, opravuje se a má tam být kavárna.. Tak se těším na výsledek.

To bylo pár idejí, které jsem za poslední léta měl. Nejsou všechny a hlavně zase mám jiné :-)

Jaké vaše plány uskutečnil někdo jiný?

Žádné komentáře: