20. 3. 2008

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2007 - postup

FÚ již máme za sebou, další kroky povedeme směrem na OSSZ abychom dali přehled o našich příjmech a zda budeme muset platit odvody. Na tento přehled máme čas až do konce dubna ale proč to prodlužovat.

Vrátíme se k našemu Pepovi z minulého příspěvku Daňové přiznání - postup


Případová studie: Pepa Novák studuje VŠ a minulý rok (březen) si založil živnostenský list - malý e-shop, není plátcem DPH a nemá žádný dlouhodobý hmotný majetek + vše co objedná ihned prodá (tedy žádné zásoby). Příjem měl 250.000 a výdaje dokázal navýšit na 245.000 aby měl co nejmenší základ daně. Daňové přiznání dělá sám, vede si daňovou evidenci a neuplatňuje paušální odpisy.

Tentokrát budeme potřebovat tento formulář

V Litoměřicích vás má na starosti jedna milá paní, které tímto děkuji, jenž vám se vším ráda pomůže a vysvětlí. Pro OSSZ si připravíme potvrzení o studiu.

1.strana
Klasicky vyplníme údaje, rodné číslo a variabilní symbol, který jste dostali když jste se po získání ŽL registrovali na OSSZ.
Pepa vykonává jen vedlejší činnost, nevykonával žádné další zaměstnání a byl celý rok studentem. Vyplnění proto nebude žádný problém.

Do 4. tabulky napíšeme příjmy a výdaje, odečteme od sebe. 25 a 25a napíšeme kolik měsíců podnikáme (Pepa od března tudíž 10). Pole 26 je 24/25 - pokud je tato částka nižší než je uvedeno v pokynech (tuším cca 4025Kč) netýká se na žádné placení a budeme opět vyplňovat ty hezké nuly.

ukázková první strana


2.strana
Tady bude krátké vyplňování, stačí nahoře rodné číslo, v tabulce 6 zaškrtneme vedlejší činnost a píšeme nuly :)
Tabulku 7 vynecháme a v tabulce 8 se Pepa rozhodl zaškrtnout NE.

Vyplníme datum, počet příloh (1 - potvrzení o studiu), podpis a tradá je hotovo :) Počkáme než to paní naťuká k sobě, podepíšeme potvrzení a zároveň si jedno odnášíme i domů.
OSSZ zase za rok.

ukázková druhá strana

1 komentář:

Filip Navara řekl(a)...

Vrele diky, tohle mi vazne pomohlo.