26. 1. 2010

FaceBook ads

Po dlouhé době strávené nic nedělání, učení a pracováním v práci postupně rozjíždím nové stránky na doménách které jsem si minulý rok nasyslil.

Na jedné doménce jsem během pár hodinek vytvořil vcelku pěknou minisite na affiliate systém US společnosti.

Pro její income traffic jsem se rozhodl převážně použít Facebook Ads jako velmi zajímavý nástroj pro oslovení mladých lidí, kteří by právě tuto službu mohli využít. První pokus byl CPM neboli platba za zobrazení, cenu jsem nastavil pro začátek velmi nízkou a během dvou hodin již byl rozpočet kampaně vyčerpán s 40.000 zobrazeními. To se může zdát jako pěkné číslo, nicméně 10 kliku již tak povzbudivé není.

Druhý pokus tedy směroval do CPC - platby za klik. Ani zde však nebyl žádný velký úspěch natož nějaké konverze přes affil. Po chvilce přemýšlení, ladění textu reklamy jsem se vrhnul na pokus číslo tři.

Spousta lidí (neověřená teorie, u mne to tak ale bylo) chce ze začátku co nejvíce kliků, tedy návštěvníků s tím že by je mohl produkt zaujmout a tedy nakoupit. Nicméně nebojme se velmi přesného cílení, nepotřebujeme velkou míru CTR (suma kliků / zobrazení) ale potřebujeme aby klikali ti správní uživatelé. Klidně můžeme ostatní odstrašit od kliknutí na reklamu, nemusí textu vůbec rozumět. Tím získáme pouze návštěvníky, kteří ví do čeho jdou.

Pokus číslo tři je tedy reklama velmi úzce zaměřená na lidi, kteří vědí o čem je řeč, placená od prokliku s trochu větší cenou (předpokládám lepší konverze). Uvidíme jak se ji bude dařit :-)